Nyitólap

Rólam Rólad Asztroterápia

AsztroFókusz-terápia: belső szereplőink

AsztroFókusz-terápia: lélek-út

Kapcsolat - Linkek

 

 

ASZTROFÓKUSZTERÁPIA - belső szereplőink  VIDEÓVAL!

     avagy Álmomban két macska voltam és játszottam egymással

 

Az AsztroFókusz-terápia az úgynevezett énállapot-elméleten alapszik, mely elmélet szerint énünket különböző belső szereplőkön keresztül éljük meg.

 

A terápia lehetővé teszi, hogy ezen részeinket, énállapotainkat izoláltan megszólíthassuk, illetve kapcsolatot teremtsünk azon lényegi részünkkel - középpontunkkal - is, melyet leginkább talán MAG-nak nevezhetnénk.

 

A módszer feltételezi, hogy az igazi megoldások bennünk vannak, a válaszokat belülről kaphatjuk meg, ugyanakkor teret teremt annak, hogy ezek a válaszok a felszínre is tudjanak kerülni.

 

Azért "asztro", mert az elméleti alapja asztrológiai: a születési ábrából olvassuk ki, hogy kik a belső szereplők (ehhez Neked nincsen szükséged asztrológiai ismeretekre). És azért "fókusz", mert egy alkalom mindig egy adott téma fókuszában zajlik le.

 

A téma sokféle lehet, néhány fő típus:

 • kapcsolati problémák

 • társtalálási nehézségek

 • elakadások, elbizonytalanodások, toporgások

 • tisztánlátás hiánya (például hivatásban)

 • belső konfliktusok

 • kontroll-problémák

 • önértékelési problémák

 

Neked szól, ha:

 • néha úgy éled meg, hogy mennél, de nem tudod merre, vagy tudod, de mégis, már-már kétségbeesetten, egy helyben toporogsz

 • néha úgy érzed, hogy szétfeszítenek az ellentétes irányú belső késztetéseid

 • szívesen megértenéd, hogy egy adott kérdésben miért működsz úgy, ahogy, ezzel erősítve az elfogadást önmagad felé és esélyt adva a változásnak

 • hiszel abban, hogy bár nem mindig tudod, hogyan férj hozzá, az előremozdító, örömet, belső békét hozó megoldás kulcsa mégis Benned van

 

Mit kapsz? - teret az énállapotaid megszólításához, empátiát, segítő kérdéseket, a belső szereplőid harmonizálását, és a végén egy rövid áttekintést a felismerésekről és új irányokról

Mit nem kapsz? - ítéletet és tanácsot

 

Mit várhatsz a terápia után? - nagyobb elfogadással leszel önmagad iránt; megmozdulnak bemerevedett helyzetek; beindulnak elakadt áramlások, a terápiás felismerések "élesben" is eszedbe jutnak és esélyt kapsz, hogy más válaszreakciót adjál ugyanarra a helyzetre; vagy már fel sem merül a helyzet, mert megértetted, tudatosítottad az üzenetét.

 

Hogyan történik?

 • egyeztetünk időpontot, eljössz (helyszín Budapesten, a Lehel tér közelében) és az elején átbeszéljük a kérdésedet, problémádat, kijelöljük a fókuszt, ami mentén dolgozni fogunk

 • hozzárendelem az énállapotaidat számokhoz (ennek az a lényege, hogy ne tudd, ki kicsoda, hogy ne kezdj el azon gondolkodni, hogy pl. hogyan reagálhat ilyenkor egy Ikrek vagy egy Nyilas, stb.)

 • a számokat felírjuk papírlapokra, és írunk egy lapot a MAG-nak is, majd megkérlek, hogy ezeket kedved/érzésed szerint helyezd el a térben

 • először mindig a MAG-ra állsz, majd általad választott sorrendben végigjárod a többi énállapotodat is - amelyiken éppen állsz, izoláltan őt képviseled; itt érzetek, érzések, képek is meg szoktak jelenni, én pedig kérdésekkel segítek mélyebben kapcsolatba lépni az adott részeddel, illetve egy harmonizáltabb állapotba hozni őt

 • ha mindenki megszólalt, akkor meg lehet nézni, hogy egymáshoz hogyan viszonyulnak a részeid és lehet közöttük párbeszédet teremteni, vagy lehetséges, hogy majd egy későbbi alkalommal folytatódik a munka

 • a végén, ha kéred, elmondom, hogy hányas számú papír melyik énállapotodat jelölte

 • címszavakat jegyzetelek, és a terápia után néhány nappal küldök erről egy rövid áttekintést arról, ami történt

 • egy alkalom időtartama kb. 2,5 (első alkalommal inkább 3) óra, ára 12 000 Ft

 • lehet ketten is jönni, közös problémával, ez is a fentiek szerint zajlik, csak mindketten részt vesztek benne, ez esetben az ára (összesen) 15 000 Ft

 

A terápiáról mondták:

„Olyan érzésem van, mintha átmostuk volna ezt a kérdést, és már nem olyan nyomasztóan tekintek rá.

Tudom, hogy még van megoldandó feladat a témában, de már nem rossz érzéssel gondolok rá. És mintha pár dolog a helyére került volna. :)”

<Anikó, 1 alkalom után>

 

„A témám egy elszakadási nehézség (képtelenség) volt, egy olyan se vele, se nélküle kapcsolatból, ami már nem volt építő számomra, csak megakadályozott abban, hogy tovább lépjek. A terápia óta másképpen viszonyulok az illető felé, nem futok bele a játszmákba, nem keresem vele a kapcsolatot és nem őrizgetem a leveleit sem.”

<Gizi, 2 alkalom után>

 

„Olyan nehéz írni! Olyan megrendítő nagy élményeim voltak! Amikor az "üresség"-ben álltam... ami ott jött... az a szeretet-hullám teljesen elborított, utána meg a bűntudat, és ezek váltakoztak, amíg ki nem tisztult és meg nem tudtam élni tényleg bűntudat nélkül a szeretet állapotát. Az eredeti problémám nagyon sokat javult, most épp nem is jelentkezik. A középpontban állni és megélni, ami ott jött... újabb fordulat életemben. A teljes elfogadás állapota... bizonyosság, hogy az út a lényeg, az élet tánca, és minden rendben van... Hú! Ezek az élmények alapvetően változtatják meg életemet - és ennek hatására most könnyednek, örömtelinek és kiteljesedőnek élem meg magam.”

<Liza, 3 alkalom után>

 

„Köszönöm a segítségedet, a bizalmas és oldott hangulatot, mely lehetővé tette számomra az elmélyülést és befelé fordulást, valamint a megnyílást is feléd és az új módszer irányába.

Ez a módszer nagyon alkalmas az útkereső ember segítésére, hogy felismerje és megtanulja, milyen energiák léteznek, melyek segítik őt. Nagyon jó érzés volt, hogy ennyi időt szenteltél rám teljes figyelemmel és érdeklődéssel. Szinte újjászülettem, amikor kiléptem és még sokáig a hatása alatt voltam, úgy éreztem, hogy másik dimenzióban voltam.

Azóta is jól érzem magam, bizakodó vagyok. A leírt mondatokat újra és újra elolvasom, erősítenek.”

<Zsuzsa, 1 alkalom után>

 

Egy 4 perces videó a módszerről:

 

 

Érdeklődés, jelentkezés: info(kukac)asztroterapia.hu

ASZTROFÓKUSZTERÁPIA CSOPORTBAN

    

Ez a módszer az egyéni AsztroFókusz-terápia csoportos változata, ám annál többet is tud adni, mert a belső szereplők egyszerre vannak megjelenítve a térben, így jobban kirajzolódik a közöttük levő dinamika.

 

Itt is ugyanúgy az asztrológiai ábrából olvassuk ki, hogy kik az úgynevezett énállapotaink. és itt is megjelenítjük azon lényegi részünket, melyet MAGnak hívunk. Ezáltal találkozhatunk a bennünk élő archetípusokkal úgy, ahogy éppen most, aktuálisan működnek bennünk. Ráláthatunk arra, hogy melyik részünk hogy van, mit szeretne, és egymással milyen a viszonyuk.

 

Mert „amint kint, úgy bent” – tartja a bölcs mondás. És valóban: a csoportos AsztroFókusz során rálátásunk nyílik arra, hogy hogyan „csináljuk” vagy „teremtjük meg” belül, a lelkünkben, mindazt, ami kívül az életünkben is megjelenik.

 

Ezt meglátni már a legtöbbször önmagában gyógyító, de utána lehetőség nyílik arra is, hogy a bennünk levő dinamikákat harmóniába hozzuk.

 

Hogyan történik és mit várhatsz?

 

Egy ilyen csoporton kétféleképpen tudsz részt venni: segítőként és témagazdaként.

 

Ha témagazda vagy, az azt jelenti, hogy a Te eseteddel dolgozunk, és a többi jelenlévő segítőként vesz részt a folyamatban. Megnevezel egy témát, amire szeretnél jobban rálátni, amit szívesen mozdítanál el egy harmonikusabb állapot felé.  Ez sokféle lehet, néhány ötlet, a teljesség igénye nélkül:

 • társtalálási nehézség

 • kapcsolaton belüli nehézség

 • visszatérő konfliktushelyzet

 • lehangoltság, lelkesedés hiánya

 • hivatásbeli elakadások

 • anyagi nehézség

 • belső harmónia keresése

 • stb.

Ezután én a születési ábrából meghatározom, hogy kik a belső szereplőid, Te pedig kiválasztod a jelenlévők közül, hogy melyik részedet ki képviselje. A kiválasztott szereplők beállnak a térbe, és életre keltik a belső dinamikáidat – ez egy kicsit misztikus, hogy hogyan is tud megtörténni, de megtörténik. :)  Ha elakadás van, oldjuk, ha belső feszültség, összebékítjük őket. Ez a harmonizált állapot pedig megtalálja a helyét a lelkedben, és jótékonyan hat Rád a későbbiekben.

 

Neked szól, ha:

 • van olyan témád, amiben valahogy megakadtál, nehezen mozdulsz előre, vagy

 • időnként belső feszültségeket élsz meg

 • készen állsz arra, hogy meglásd, milyen késztetések mozognak Benned

 • vállalod, hogy a csoport többi tagja is lássa ezt - cserében azért, hogy segítőként a Te folyamatodban is részt vesznek

 • hiszel abban, hogy a megoldás kulcsa Benned van

Ha szeretnél témagazda lenni, kérlek küldj egy e-mailt az info(kukac)kocsisdora.hu címre, és szervezek hozzá egy csoportot.

 

Ennek ára: 10 000 Ft.

 

 

Segítőként akkor tudsz részt venni, ha van témagazda, és szerveződik hozzá egy csoport. Ha erről szeretnél értesítést kapni (érdemes, mert a segítő státusz elég népszerű :) ), akkor kérlek iratkozz fel a hírlevélre a nyitó oldalon.

 

Miért jó segítőként részt venni?

 • hozzájárulhatsz egy másik ember harmonizálási folyamatához

 • ez a folyamat akkor is jótékonyan hathat Rád, ha nem a Te eseteddel dolgozunk

 • még az is lehet, hogy magadból is megértesz valamit :)

 • ha még nem voltál, megnézheted, hogyan működik egy ilyen

A segítők részvétele ingyenes.

 

 

Berkes Judit (www.lelekszinter.hu) rituál terapeuta írta:

 

"Kocsis Dóri Asztrofókusz terápiájával először akkor találkoztam, amikor elmentem egy egyéni állításra hozzá. A témám elmondása után került sor az én-részeimmel való munkára. Nagyon egyértelmű volt az üzenet, ismerős mondatok hangzottak el, ismerős érzések töltöttek el, de mégis másképp. Most mélyebben láttam rá belső működésemre, és ez segített az akkori problémát a helyes irányba fordulva megoldani.
Ez a jó élmény késztetett arra, hogy hívjam Dórit a RituálTánc képzés új csoportjába. Megkértem, hogy a képzésünk résztvevőinek tartson Asztrofókusz állítást a csoport jelenlétében. A RituálTánc képzésen az archetípusokkal foglalkozunk. Úgy éreztem, hogy a személyes archetípusos mintázatunk feltérképezéséhez ez a terápiás forma a legjobb módszer. Hiszen az Asztrofókusz terápián pontosan a leginkább ránk jellemző én-állapotainkkal tudunk kapcsolódni.
El is kezdődött a munka.
Minden alkalommal egy résztvevő saját témájára fókuszálva, kérdését megfogalmazva került sorra. A többiek közül választotta ki a belső szereplőket. A behívott emberek lassan megmozdulva, belső impulzusaikat követve kerültek kapcsolatba egymással. Minden alkalommal nagyon más hangulatú és töltetű volt ez a különös "koreográfia". Volt nagy feszültség, veszekedés és kibékülés a részek között, megfogalmazódtak hiányok és vágyak, volt sírás és nevetés. A legkülönösebb az volt, hogy egyszerre volt nagyon ismerős a jelenet, mégis mindig volt egy olyan dimenziója is, ami utat mutatott a kérdést feltevőnek.
Többen is arról számoltak be, hogy az állítás után sorsfordító felismerésekben volt részük.
Hálás vagyok Dórinak ezért a csodálatos lehetőségért!

Szívből ajánlom mindenkinek."

 

Egy zártkörű képzésen, ahol minden résztvevőnek csináltunk egy csoportos AsztroFókuszt, a többiek segítségével, a következőket írták a képzés végén (noha a hivatalos neve nem ez, de a mindennapi szóhasználatban "állításként" terjedt el):

 

„Izgalmas volt, és nagyon hasznos. Segített mélyíteni a tudatosságomban, önismeretben. Döbbenetes volt kívülről rálátni önmagamra, a működéseimre. Hallani a mondataimat a szereplők szájából, ráismerni önmagamra.
Ébresztő és gyógyító volt. Feltárta a részeket – nekem 6 énrészem volt + a Mag – melyik hogyan működik, miben van, erős vagy gyenge, stb. Továbbkísért ez az élmény a hétköznapokba, és amikor elindult bennem valami, már tudtam, hogy „á, ez a Rák Holdam, aki megint szorong” – és ez segített, hogy kihozzam magam a szorongásból, hamarabb mint azelőtt.
A többiekében benne lenni felemelő volt. Megtapasztalni a másikat ilyen módon intim és különleges. Hálát éreztem. És persze abból is lehetett sokat tanulni az erőkről, az Emberről.”

<Kneisz Andrea>

 

„Mintha önmagam legszélsőségesebb énjeit láttam volna viszont. Segített megérteni, miért úgy működöm, ahogy, és a megoldani kívánt probléma szép lassan majdnem teljesen eltűnt az életemből.”

<Balogh Ani>

 

„Az asztrofókusz az egyén lelkének - néha legrejtettebb - mélységeit mutatja meg.”

<Gabriella>

 

„Az asztrofókusz állításom nekem olyasmi volt, mint egy családállítás, csak épp nem a családi rendszeremre, hanem a saját rendszeremre, a bennem lévő szerepszemélyiségekre láttam rá! Arra, hogy az aktuális témám kapcsán hogyan vannak bennem a szerepszemélyiségek, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Napokig dolgozott bennem az állítás és fontos megértéseket hozott. Továbblendített új utakra, amik segítettek az adott témám megértésében, abban, hogy közelebb kerüljek a megoldásához, és saját magamhoz.”

<Barbara>

 

„Mint a asztrofókusz állítások krónikása  (jegyzetelője) kivételezett helyzetben voltam.
Amint papírra vetettem az állításon elhangzott mondatokat ismervén már a számok mögött megbúvó énrészek, archetípusok nevét mindig elkapott a felismerés érzése. Úgy éreztem mintha számomra minden összeállt volna azzal a témával kapcsolatban, amire a képzésen résztvevő társam szeretett volna megoldást találni.
Nem tudtam elvonatkoztatni az asztrológiai ismeretemtől és így a szereplők mondatait, magatartásukat, reakcióikat ennek megfelelően is értékeltem.
Számomra is meglepő volt, hogy mennyire megjelent a térben a kiválasztott bolygók-archetípusok horoszkóp alapján feltételezhető működése. 
Egy-egy kimondott szó, reakció annyira pontos volt, mintha a szereplők tudták volna melyik énrészt jelenítik meg. Sokszor hihetetlenül pergő, néha teljesen misztikus vagy régi korokba visszanyúló történet bontakozott ki.  Mindaz, ahogy a szereplők egymással kapcsolatba kerültek, igyekeztek vezető pozíciót megszerezni, tanácsokat osztogatni, egymást segíteni vagy gátolni, mélyebb szinten mutatta be az emberi lélek bonyolult működését, ami messze túlmutat az intellektuális megértésen.
A saját állításom után úgy éreztem mintha több évtized bűntudatától szabadulhattam meg azáltal, hogy a látottak alapján megértettem a működésemet. Azóta elfogadom a teljesen ellentétes irányultságú énrészeim színre lépését, tudom, hogy mindegyiknek megvan a helye és ideje az életemben, és így önmagamat egyre inkább felvállalva élem az életem.”

<Vörös Ágnes>

 

„Kezdetben nagyon nehéz volt ráhangolódnom, tudom, hogy nagy rendszerek állnak az asztrofókusz mögött, mégis csak játéknak tűnt, egy abban a pillanatban megszülető színdarabban.
Aztán úgy a negyedik állításnál valami megváltozott.
Egyre komolyabb „játék” bontakozott ki, egyre mélyebb szinteken nyilvánultak meg a résztvevők, bátrabban, merészebben adták bele önmagukat.
Egyre meglepettebben figyeltem kívülről az eseményeket, amikor „csak” megfigyelő voltam.
Az utolsó két állítás elemi erővel hatott rám, fantasztikus élményt adott.
Megértettem, milyen sok szálból vagyunk szőve, amelyeknek nem csak kommunikálniuk kell bennünk, hanem közös nevezőre is kell valahogy jutniuk.
Nekem volt a legtöbb ilyen énállapotom ebben a csoportban, nem tudom, ez jelent-e valamit, mindenesetre egy erős „Magot” kaptam, és ezt a valóságban is tudom, érzem.
Talán ebből is fakadhat az, hogy igen jelentős az életbe vetett hitem, és nagyon szeretem a körülöttem élőket.
Az asztrofókusz állítással megerősödtem ebben.”

<Oláh Gabriella>

 

„Nekem nagyon sokat jelentettek ezek az asztrofókusz állítások. Legintenzívebb persze az enyém volt, de minden más állítás is, amiben részt vehettem nagy hatással volt rám, a szerepek amikbe beállítottak fontos részei voltak önismereti folyamatomnak.
A saját állításom témája az volt, hogy hogyan tudom megélni azt a mély intimitást a párkapcsolatomban, amire igazából vágyom, a szabadság korlátozása nélkül.
Hihetetlen, hogy egy ilyen alkalommal mennyi minden pontosan visszatükröződik a saját életemből. Szavak, vágyak, mondatok egy az egyben, konkrétan a cégem pontos neve :-), a közvetlen környezetemben lévő emberek mondatai, félelmei stb. Pedig akik játszották, nem ismertek ennyire közelről, ennyire mélyen.
A hatás is nagyon mély volt: közvetlenül az állításom után egy váratlan szituáció kapcsán 2 hét szünetet tartottam a kapcsolatunkban. Ebbe majdnem belehaltam, annyira fájt, de ez alatt az idő alatt, és még később is, sikerült átértékelnem gyökeresen a párkapcsolatomat és a hozzáállásomat, úgyhogy végül  egy magasabb szinten újra indítottuk, ahol most már sokkal mélyebben megélem azt az intimitást amire vágytam. Persze úton vagyunk és ez még sokat alakult, alakul azóta is, mert ez az állításom már 8 hónapja történt, de az biztos, hogy egy nagyon fontos lépcsőt tudtam meglépni a segítségével.
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne és mer mélyen magába nézni. és szeretné tudatosabban irányítani az életét!
Dóri, nekem nagyon sokat jelentett elfogadó és türelmes hozzáállásod, hogy nem akartál semmit sem beleerőltetni a játékba, hanem hagytad, hogy szabadon áramoljon a medrében, és hogy megszülethessen az a harmónia, amire nekem volt szükségem!”
<Zsófia>

 

 

__________________________________________________________________

 

Esettanulmány - "Te is én vagyok?"

 

Ez az eset egy egyéni AsztroFókusz-terápián történt. Egy fiatal hölgyről van szó, aki nyitott lenne párkapcsolatra, azonban több ígéretesen induló ismerkedés után egy visszatérő helyzetben találta magát: a férfi megtorpan, bezárkózik, és nem mutatja ki az érzéseit, legyenek azok bármilyenek is.

 

Az AsztroFókusz-terápia lényege, hogy a bennünk élő személyiségrészeket, úgynevezett énállapotokat szólítjuk meg. Előfordul azonban az életben, hogy időről-időre egy-egy énállapotunkat „kihelyezzük”, és egy külső szereplő jeleníti meg számunkra azt az energetikát. Mivel ez a jelen esetben is feltételezhető volt, ezért a terápia során a hölgy egyik énrészét helyettesítettük egy férfi energiával (egy bizonyos technikával), míg egy másik énrésze pedig kapcsolatba lépett vele. Tehát volt az „én”, meg a „másik”, és elindult köztük egy párbeszéd. És meg is jelent az alapproblematika: a MÁSIK rideg és elzárkózó volt.

 

Na és itt jön a csattanó.

 

Amikor az ÉN azt mondta, hogy szeretné látni, hogy ki a MÁSIK, és mi zajlik benne, akkor a MÁSIK még elzárkózóbb lett. Amikor az ÉN azt fejezte ki, hogy szeretné tudni megmutatni, hogy ő benne mi van, szeretne ő maga nyitottabb lenni, akkor a MÁSIK is nyitottabb lett. És rögtön jött a felismerés, hogy „lehet, hogy ő csak egy tükör nekem…?”.

 

(Asztrológiához értőknek egy kiegészítő információ: egy 4-ik házban álló énállapotról volt szó. A 4-ik házas tartalmakat pedig gyakran erősen védjük a külvilágtól /néha még saját magunktól is/.)

 

Ezután már tudtunk azon dolgozni, hogy ő miért nyílik meg nehezen, neki mi segítene ebben. És pár nappal később, egy találkozón már rajta tudta kapni magát, hogy mikor zárul be ő, és elkezdett erre tudatosan figyelni.

 

Nos, mondhatnánk, hogy persze, persze, a külvilág tükör, csak észre kell venni, hogy hogyan. Azonban a tapasztalat az, hogy ez az „észre kell venni, hogy hogyan” nem mindig magától értetődő. Ugyanis a kihelyezett (projektált) tartalmakat éppen azért helyezzük ki, mert magunkban nem szívesen szembesülünk velük (és a dupla csavar, hogy még akár olyan tartalmakról is lehet szó, amelyek erőforrást jelentenének a számunkra). Ezzel együtt viszont elveszítjük a lehetőségét annak, hogy jobban megértsük a működésüket, és transzformáljuk egy kellemesebb megélés irányába.

 

A „tükörbe nézésnek” számtalan módja van, akár egyedül, külső segítővel, vagy egy csoport támogató energiájával.

 

 

 

Vissza az oldal tetejére